platform architectuur

In de Zalmstraat in Gent staat een verouderde arbeiderswoning met een gevelbreedte van slechts 4,5 m. Het origineel plan leest als een miniatuur van de nabijgelegen herenhuizen en levert langgerekte en uiterst smalle leefruimtes op. Achteraan bevindt zich een verloederde bijbouw waardoor het gelijkvloers donker en beklemmend oogt.

We slopen de langse wanden en introduceren een uitgepuurde kolommenen balkenstructuur in zichtbeton die de bovenliggende verdiepingen ondervangt. Zo ontstaat een opeenvolging van gevelbrede ruimtes met een wisselende lengte en telkens twee tredes lager dan de vorige ruimte. Deze cascade levert achteraan een hoge en deels in de grond verdiepte ruimte op waarin de bouwheer haar muziekstukken kan inoefenen of zijn beeldend werk kan uitwerken.

In de voorgevel verschuiven we het inkomgeheel naar het centrum waardoor de achterliggende planlogica veruitwendigd wordt en er naast een dubbele inkomdeur ook ruimte is om eigen werk tentoon te stellen aan de opmerkzame voorbijganger.

Ligging: Zalmstraat, Gent

Opdrachtgever: particulier

Timing: 2018 – 2021

Budget: vertrouwelijk

Oppervlakte: 58 m2

Status: opgeleverd

Ontwerpteam: platform architectuur i.s.m. Hanne & Sam architecten en De Munnynck (stabiliteit)