platform architectuur

Aan de Vogelenzang in Gent paalt het 19e eeuwse in empirestijl ontworpen Herenhuis Voortman. De rechtervleugel van dit gerestaureerd monument wordt gesloopt om plaats te bieden aan twee nieuwbouwwoningen. Aan de achterzijde bevindt zich de 200-jarige tuin van het Herenhuis die als stadspark dienst zal doen. Op één van deze percelen ontwerpen we een nieuwbouwwoning als een hoekrisaliet *1 die het profiel van het bestaande Herenhuis Voortman vernieuwt en versterkt.

Op de gelijkvloerse verdieping bevindt zich, naast een garage en het inkomgeheel, een bureau- en leefruimte. Aangezien de woning geflankeerd wordt door een dubbelhoge scheidingsmuur enerzijds en een bijzondere Taxus anderzijds, verhogen we de plafondhoogte van deze ruimte waardoor er meer daglicht kan toetreden en het geheel luchtiger wordt. Deze verspringing zorgt er bijkomend voor dat de gelijkvloerse en de bel-étageverdieping, waarop zich de leefgedeeltes bevinden, met elkaar in relatie treden zonder hun identiteit en karakter te verliezen. De kamers blijven voldoende afgebakend en gedefinieerd, maar laten wel toe dat daglicht tot diep in de woning binnentreedt. Op de tweede verdieping worden de kinderkamers en de badkamer ondergebracht.

Een halve verdieping hoger bevindt zich de ouderslaapkamer op slechts enkele treden verwijderd van het in de avondzon badende dakterras. De voor- en achtergevel worden beide van een verdiepingshoge en verfijnde gecementeerde plint voorzien. Erboven wordt de gevel in sober gekaleid metselwerk opgetrokken. Aan de voorgevel markeert een luifel de toegang tot de woning. Aan de zuidelijk georiënteerde achtergevel doen porte-fenêtres hun intrede. Zij laten een maximale beleving van het stadspark toe en brengen de woning in overeenstemming met het bestaande Herenhuis.

Uit de aanwezige kwaliteiten in de directe omgeving ontstaat een woning die schatplichtig is aan traditionelere elementen, archetypes en materialen maar die zich door haar evenwichtige compositie, uitgekiende detaillering, zuivere planopvatting en integratie in de ruimtelijke context onderscheidt.

*1 risaliet (Italiaans, van risalto: uitstekend deel): vooruitspringend volume van een gevel dat over de hele hoogte doorloopt en soms hoger is.

Ligging: Gent

Opdrachtgever: particulier

Timing: 2018 –

Budget: vertrouwelijk

Oppervlakte: 239 m2

Status: in uitvoering

Ontwerpteam: platform architectuur i.s.m. 
Lambda-max (stabiliteit)

Fotograaf: Jan De Wilde