platform architectuur

Tegenover het station van Knokke-Heist, aan de overzijde van de spoorweg, ligt een versnipperde groenzone. De gemeente heeft de ambitie om deze groene strip te versterken en als herkenbaar ankerpunt voor de jeugd en de zwakke weggebruiker uit te werken.

Het nieuwe jeugdcentrum bakent af en verbindt. Twee herkenbare volumes fungeren als boekensteunen voor de d.m.v. een fijne stalen kolommen- en balkenstructuur afgeboorde groene speelzone. Door de volumes dwars op de strip in te planten blijft de continuïteit van de groene as gewaarborgd, staan alle gebruiksruimtes er rechtstreeks mee in contact en ontstaat er, in de plaats van een blinde muur, een doorwaadbaar centrum dat alzijdig de dialoog met zijn omgeving aangaat. Het resultaat is een onthalende en verbindende plek die openstaat voor alle gebruikers en zo een nieuw genereus kloppend hart vormt.

De beide gebouwen, één hoog en één laag, groeperen gelijkaardige functies met dezelfde comforteisen, bezettingsgraden en gebruiksregimes. In het hoge gekroonde gebouw dat uitkijkt over een nieuw aan te leggen stationsplein, vinden een ruime dagzaal (gelijkvloers), de kantoren voor de jeugddienst (niveau 1) en de huiswerkklassen en muziek- en kunstlokalen (niveaus 2 en 3) hun plaats. Aan de overzijde van het groene hart nemen de chiro en Circus Oranje, een jeugdbeweging voor andersvaliden, hun intrek in het lage, van een vlinderdak voorziene gebouw. Deze opsplitsing van ondersteunende functies (sanitair, (afval-) bergingen, technische lokalen, …) zorgt ervoor dat beide clusters elkaars lief, maar niet elkaars leed delen.

Door de kolommen van de draagstuctuur naar binnen te brengen ontstaat er, naast de meest optimale krachtwerking, een ontdubbelde schil waarin de informele en andersoortige functies (gespreksruimtes, sanitair, circulatie, stiltewerkplekken, bufferzones en bergingen voor de muziekruimtes, …) hun plaats krijgen. Deze onverwarmde en uitgepuurde ruimtes helpen het budget onder controle te houden, vormen letterlijk een etalage en bieden een levendig gezicht aan het centrum langs de spoorlijn.

Ligging: Knokke-Heist

Opdrachtgever: gemeente Knokke-Heist

Timing: 2021

Budget: € 1.9600.000 (excl. btw en erelonen)

Oppervlakte: 1.500 m2

Status: wedstrijdontwerp (2e laureaat)

Ontwerpteam: platform architectuur i.s.m. Studio Lauka, Sileghem & Partners (stabiliteit) en Tech3 (technieken)