platform architectuur

Leon Krier en Duany Plater–Zyberk & Co. tekenden in 1998 een nieuw masterplan uit voor de Heulebrugwijk volgens de ‘New Urbanism’- principes waarbij sociale cohesie, levenskwaliteit, lokale verankering, diversiteit en duurzaamheid centraal staan.

De West-Vlaamse Intercommunale (WVI) beschikt over 24 aaneengeschakelde percelen waarbij hun zuidgerichte voorzijdes aan verschillende publieke ruimtes grenzen: een park, een plein en een straat. We antwoorden op deze wisselende interacties door voor de park- en straatwoningen buitenkamers te voorzien. Door deze tussenruimtes als een verlengde van de woning op te vatten, laden ze de openbare ruimtes op en vormen ze een levendig gezicht. Zo kunnen bijvoorbeeld de ouders hier hun was drogen, hun moestuin onderhouden of van de zon genieten terwijl ze hun kinderen gadeslaan die in het park spelen. Aan het verharde pleintje wordt de overgang directer gemaakt: de woningen staan hier met hun voorgevel op de rooilijn en vormen een pleingevel die de publieke ruimte ruggesteunt. De buitenkamer vindt hier zijn plaats op de eerste verdieping. Aan de oostzijde van dit pleintje ontwerpen we, in lijn met ambities van het masterplan, een buurtkiosk die door de bewoners voor diverse doeleinden geclaimed kan worden.

Door alle woningen vanuit eenzelfde, eenvoudig, rationeel en compact basisschema te ontwerpen, kunnen we inzetten op ruimtelijke en functionele kwaliteiten, standaardisatie en bouwkundig rendement. T.h.v. de bredere percelen rekken we dit basisschema op en spelen we in op wisselende gezinssituaties. We ontwerpen zo 3- tot 6-slaapkamerwoningen met een woonoppervlakte van resp. 93,5 m2 tot 144,5 m2 .

Ligging: Knokke-Heist

Opdrachtgever: West-Vlaamse Intercommunale (WVI)

Timing: 2021 – heden

Budget: € 3.450.000 (excl. btw en erelonen)

Oppervlakte: 2.411m2

Status: uitvoeringsontwerp

Ontwerpteam: platform architectuur i.s.m. Bollinger + Grohmann (stabiliteit) en Tech3 (technieken)